Kunststof platen voor hoogwaardige gevelbekledingen

Kunststof platen voor hoogwaardige gevelbekledingen

Door Redactie

Bij de realisatie van gevels in nieuwbouw- en renovatieprojecten wordt steeds vaker een kunststof gevelbekleding ingezet. De voordelen van kunststof ten opzichte van traditionele materialen zijn de oorzaak van deze trend. Het lichte gewicht, de vormbaarheid en de weerbestendigheid zijn voorbeelden van de voordelen van kunststof. Naast deze voordelen zijn ook de keuzemogelijkheden de afgelopen jaren sterk toegenomen. Zo hebben ontwerpers en architecten tegenwoordig een veel grotere keus uit oppervlakteafwerkingen, designs en kleuren. Dit geeft een grote mate van vrijheid in de creatieve ontwerpfase. Voor de uiteindelijke gebruikers van het pand betekent dit dat hun eigen specifieke wensen beter te realiseren zijn. Uitvoerders en aannemers kunnen de kunststof panelen snel en eenvoudig voorbewerken en monteren. Dit betekent tijdwinst bij de uitvoering van het project.

Binnen het brede en diepe assortiment aan kunststoffen zijn lang niet alle kunststofsoorten geschikt voor het gebruik als gevelpaneel. Dit vanwege de specifieke eigenschappen die iedere kunststof heeft. Onderstaande drie kunststof uitvoeringen hebben dusdanige eigenschappen dat ze veelvuldig als gevelpaneel worden toegepast. Op vinkkunststoffen.nl is uitgebreide informatie over deze producten te vinden.

HPL panelen

HPL is een afkorting van High Pressure Laminate. Deze harde en stijve platen worden geproduceerd onder een hoge druk en temperatuur. Tijdens het productieproces worden de meeste HPL platen voorzien van een UV-beschermende en gekleurde toplaag. De UV-beschermende toplaag zorgt ervoor dat de panelen goed weerbestendig zijn. De HPL merken en kwaliteiten die geschikt zijn voor geveltoepassingen worden gebruikt voor de realisatie van dakkapellen, boeiboorden, balkons en voor de realisatie als gevelbekleding voor geventileerde gevels.

HPL merken die door Vink op voorraad worden gehouden zijn Trespa®, Resoplan en Kronoart®. Deze zijn beschikbaar in een groot aantal uitvoeringen, afmetingen en dikten.

ACP platen

ACP platen is de afkorting van Aluminium Composiet platen. Dit zijn sandwich platen die bestaan uit een Polyethyleen kern die aan de buitenkant is voorzien van twee Aluminium platen. Door deze unieke samenstelling ontstaat er een sterke en stijve plaat die relatief licht van gewicht is. Andere kenmerken van ACP platen zijn de weerbestendigheid en de corrosievrijheid. Binnen het ACP leveringsprogramma van Vink zijn een aantal uitvoeringen beschikbaar die specifiek voor geveltoepassingen zijn ontwikkeld.

Reelwood panelen

PVC granulaat is het basismateriaal waaruit Reelwood panelen zijn samengesteld De panelen zijn daarbij voorzien van een UV-bestendige toplaag waardoor ze weerbestendig zijn. Reelwood panelen zijn leverbaar in verschillende kleuren, zijn eenvoudig te installeren en zijn onderhoudsarm. Voorbeelden van toepassingsgebieden zijn: dakkapellen, gevelbekledingen, boeidelen en borstweringen.