Een nieuwe tuin aanleggen? Zo doe je dat!

Een nieuwe tuin aanleggen? Zo doe je dat!

Door Redactie / 30-01-2023

Wil jij van het groene onoverzichtelijke oerwoud dat zich rond je woning bevindt een mooie nieuwe tuin maken? Maar weet je niet hoe dit aan moet pakken? In dat artikel geven we je meerdere tips over hoe je de aanleg van een nieuwe tuin het beste aan kunt pakken. Zo kun je het proces soepel en snel laten verlopen en heb je voordat je het weet een prachtige tuin om in te zonnen.

Oriënteren en ideeën

Belangrijk is om voor jezelf te bepalen wat je precies in de tuin wilt. Wil je er tot rust komen of wil je er juist een mooie speelplaats voor je kinderen van maken? De mogelijkheden zijn oneindig. Door jezelf de volgende vragen te stellen krijg je alvast een beter beeld van hoe de tuin eruit moet gaan zien;

-          Wil je een kindvriendelijke tuin?

-          Moet het een seniorvriendelijke tuin zijn?

-          Welke veranderingen zullen er in mijn leven plaatsvinden die invloed op de tuin kunnen hebben?

-          Welke activiteiten wil ik in mijn nieuwe tuin kunnen doen?

Schrijf de antwoorden op deze vragen alvast op en bedenk ook of je om je heen tuinen hebt gezien waarvan je graag elementen zou willen overnemen. Bepaal ook welke tuinstijl je wilt toepassen. Dit kan een moderne tuin zijn, een klassieke tuin, een lounge tuin of een landelijke tuin.

Zodra je iets beter weet wat je wilt, kun je online research gaan doen. Bekijk posts op social media en bijvoorbeeld website als Pinterest. Van de foto’s en plaatjes die je vindt kun je een moodboard maken. Zo wordt jouw idee een visueel plaatje. Ook kun je offline op zoek gaan naar vakmensen en op bezoek gaan bij leveranciers van tuinmaterialen om inspiratie op te doen. 

Plan bepalen

Nu je voor jezelf een goed beeld hebt geschetst van wat voor tuin er aangelegd moet worden, begin je met het bepalen van het plan. Je kunt gaan nadenken over de indeling en bijvoorbeeld zelf een schets of ontwerp maken. Hoe duidelijker jouw plan is, hoe sneller het plan gerealiseerd kan worden. Natuurlijk hoeft je ontwerp niet perfect te zijn, je kunt je altijd laten adviseren door experts.

Uitvoering

Wanneer je de aanleg van de tuin uitbesteed aan een hovenier, zal deze een offerte voor je opstellen aan de hand van jouw ideeën en plan. Zodra je akkoord bent gegaan met de offerte, is het tijd om jouw plan tot uitvoering te brengen. Je bespreekt met de hovenier de startdatum en wanneer de tuin klaar moet zijn. Ook is het zaak om te bepalen welke hulpmiddelen je zelf nodig hebt. Zo is een bouwcontainer huren een goed idee. Hier kun je alle delen van de tuin die niet meer nodig zijn en ander vuilnis in gooien.

Tijdens het voorjaar is er doorgaans erg druk bij hoveniersbedrijven. Een handige tip is om al in de winter met het plan voor je tuin te beginnen, zo ben je de piekdrukte in het voorjaar voor.

Oplevering en inrichting

Nadat alle onderdelen van de tuin tot in detail zijn verzorgd, wordt de tuin opgeleverd. Is er iets niet naar wens? Laat dit dan zo snel mogelijk aanpassen.

Zodra de tuin opgeleverd wordt kun je beginnen met de inrichting van de tuin. Meubels, potten, planten en accessoires kunnen jouw tuin helemaal afmaken.