Wat te doen als je een nieuwe tuin wilt aanleggen?

Wat te doen als je een nieuwe tuin wilt aanleggen?

Door Redactie / 24-02-2023

Ben je de tuin aan het opknappen of heb je net een nieuwe woning gekocht in een nieuwbouwwijk? Dan is het zeker dat je een tuin moet aanleggen want bij een nieuwe woning is alleen nog maar een open stuk grond dat je erbij krijgt. Er heeft immers niet eerder iemand gewoond dus de tuin moet nog volledig worden aangelegd. Geeft jou natuurlijk wel meteen de kans om dit precies zo te doen zoals jij wilt en de tuin zo te maken zoals jij voor ogen hebt. We geven je wat tips waarmee je rekening kunt houden als je een tuin gaat aanleggen.

Kijk goed wat je allemaal nodig hebt

Als je een compleet nieuwe tuin gaat aanleggen omdat er nog helemaal niks is, maak je daar het beste op voorhand een goed plan van aanpak voor. Daarin kun je bijvoorbeeld opnemen wat je wilt maken, hoeveel en welke materialen je daarvoor nodig hebt en welk gereedschap je daarvoor in huis moet halen. Dat laatste hoef je niet eens allemaal te kopen want je kunt gereedschap ook huren om een bepaalde klus te doen.

Tuin aanleggen is een flinke klus

Een goed plan van aanpak kun je zelf maken en uitvoeren maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Heb je niet zoveel tijd om zelf de tuin in te richten, bepaald geen groene vingers hebt of laat je de klus liever aan een vakman, dan is het slim om een klusbedrijf of een hovenier in te schakelen. Je kunt het beste eerst een goed plan inclusief offerte laten maken zodat je meteen weet waar je aan toe bent. Een tuin aan laten leggen bestaat (zeker als deze nog helemaal kaal is) wel uit wat meer dan alleen graszaad kopen en zaaien en er is aardig wat werk mee gemoeid.

Zorg dat de tuin goed afgebakend wordt

De meeste mensen zijn op hun privacy gesteld maar een tuin bij een nieuwbouwwoning zal geen schutting of muren hebben. Het is daarom zaak dat je daar als eerste mee begint en pas daarna de rest van de tuin aanlegt. Zo weet je zeker dat er niemand dicht meer bij je huis komt en kun je er ook al rustig zitten. De tuin netjes afzetten kun je op tal van manieren doen, bijvoorbeeld met een schutting, muur of struiken. Zorg ervoor dat je goed meet zodat je weet wat je nodig hebt en deze materialen kunt bestellen of kopen.

Laat een goed plan maken voor de tuin zelf

De tuin zelf kan natuurlijk ook in allerlei uitvoeringen worden gemaakt. Bekijk goed wat je wilt en of je bijvoorbeeld een deel wilt verharden zodat je een mooi terras krijgt om op te zitten en te relaxen. Beetje groen erin is natuurlijk ook altijd mooi maar bedenk wel dat dit ook onderhoud nodig heeft. Als je ervoor kiest een plan te laten maken door een hovenier krijg je de garantie dat de tuin er het hele jaar door mooi uitziet en kun je deze ook door het bedrijf laten onderhouden.